Selecteer een pagina

Thailand ligt ingeklemd tussen De Golf van Thailand aan de oostkust en de uitgestrekte Andaman Zee aan de westkust. Het is in deze wateren dat duikers het onderwaterleven van de Indische Oceaan en de Stille Oceaan kunnen verkennen zonder continenten te hoeven oversteken.

De wateren in Thailand hebben een van de rijkste en meest diverse zeedieren ter wereld omdat de omstandigheden hier voor koraalgroei bijna perfect zijn met een gemiddelde temperatuur van 28C het hele jaar door en een fantastisch zicht onder water.

Vanwege deze bijna ideale duikomstandigheden en attracties bloeit de duikindustrie in Thailand krachtig met een toename van eersteklas duikfaciliteiten, diensten en duikscholen.

Als je daarbij optelt wat de toeristenindustrie in Thailand te bieden heeft, zoals fantastisch entertainment, een keur aan accommodaties, hotels en resorts voor elk budget en Thailand’s befaamde verrukkelijke keukens, kun je verzekerd zijn van een plezierige duikvakantie.

De Golf van Thailand heeft honderden eilanden aan zijn 1.840 km lange kust. De golf is een ondiepe komvormige watermassa die van de Zuid-Chinese Zee wordt gescheiden door een paar onderwaterruggen die zich uitstrekken van Vietnam aan de ene kant en Maleisië aan de andere kant.

De zeebodem bestaat hier voornamelijk uit modder vermengd met zand en schelpen. Koralen zijn meestal te vinden rond de randen van de golfeilanden. Er zijn verschillende rivieren in het noorden die genoeg sediment en zoet water brengen om de koraalgroei te remmen tot aan het zuiden of de oostkant van de Golf van Thailand.

Het onderwaterlandschap in de golf is misschien niet zo visueel aantrekkelijk als dat van de Andamanse Zee, omdat er iets minder variatie in het zeeleven is. Mariene parken zoals het Ang Thong Marine Park omvatten spectaculair gevormde kalkstenen eilanden met weelderig regenwoud dat ze bedekt en veel van deze eilanden zijn eigenlijk onbewoond.

De wereldberoemde badplaatsen Pattaya, Phuket en Koh Samui bieden uitstekende duikfaciliteiten en andere ontspanning en vermaak.

Duizenden jaren geleden floreerde de Andamanse Zee al met Chinese, Europese, Thaise en Indiase handelsschepen die de wateren bevoeren. Tegenwoordig is de Andaman Zee meer een speelplaats voor duikboten en zeiljachten dan voor handelsschepen.

Een van de bekendere speelplaatsen voor duikers in de Andaman en vaak beoordeeld als een van de beste duikbestemmingen ter wereld zijn de Similan Eilanden. Duikers kunnen de Similan, de Surin-eilanden en de Mergui-archipel verkennen tijdens liveaboard duikcruises.

De Andaman Zee van Thailand strekt zich 870 km uit van het Tarutao National Park aan de grens met Maleisië tot de Surin Eilanden aan de grens met Myanmar (vroeger bekend als Birma). Ze maakt deel uit van de Indische Oceaan en wordt van de Golf van Bengalen gescheiden door de Andaman-Nicobar Ridge. Op de Surin- en Similan-eilanden zijn grillige formaties van granieten ontsluitingen te zien.

Andere eilandengroepen zoals Koh Phi Phi zijn gevormd door massieve kalksteen en calciumcarbonaten sinds de prehistorie.

Het enige probleem als je naar Thailand reist om te duiken is waar je je duikvakantie moet beginnen, want er zijn zoveel uitstekende duikplekken om uit te kiezen dat je keuze te over hebt.