Selecteer een pagina

Thailand is meer dan Bangkok, Pattaya, Phuket en Chiang Mai. In feite zijn er een groot aantal fascinerende afgelegen plaatsen die gewone bezoekers kennen en liefhebben, en die je misschien aan je reisprogramma wilt toevoegen als je je volgende reis naar Thailand plant.

Ongeveer 260 km buiten Bangkok is de oude stad Nakhon Ratchasima, ook bekend onder de historische naam Khorat, beroemd om zijn verschillende erfgoedlocaties die de wortels van de traditionele Thaise cultuur blootleggen. Ooit de poort naar het noordoosten van het land, was de stad tussen de 9e en 15e eeuw een belangrijk centrum van het grote en invloedrijke Khmer koninkrijk, dat zich over een groot deel van Zuidoost-Azië uitstrekte. Het leven verloopt hier in een ontspannen tempo, vergeleken met de belangrijkste toeristencentra. Even ten zuiden van Nakhon Ratchasima, in een weelderige riviervallei, ligt het prachtige marktdorp Dan Kwain, bekend om de goede kwaliteit van zijn keramiek en gekenmerkt door de individualiteit van zijn producten.

In de buurt van Nakhon Ratchasima liggen dichte bossen, bergen en rivieren met spectaculaire watervallen. Het Khao Yai National Park, dat in 2005 op de Werelderfgoedlijst is geplaatst, golft over prachtige bergketens die door dichte bossen worden bedekt, en stort zich in diepe valleien met wilde rivierlopen. Wildlife is overvloedig en toegankelijk en je kunt olifanten, tijgers, apen, zwarte beren, herten, vlinders, insecten en vogels zien. Dit is een ideale plek om een neushoornvogel te spotten, die van augustus tot september veel voorkomt in het park. Je kunt zelfs deelnemen aan tijger-spottochten onder begeleiding van parkwachters.

De rustige rivierstad Kanchanaburi, ongeveer 130 km ten westen van Bangkok, is een andere plaats waar je meer van Thailands natuurlijke en historische schatten kunt ontdekken. Kanchanaburi ligt aan de rivier de Kwai, waar de beroemde brug uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds staat (het onderwerp van een Oscarwinnende film, The Bridge Over the River Kwai). Het is een aangrijpende herinnering aan de ontberingen van hen die gedwongen werden te werken aan de beruchte Thai-Birma spoorweg. Tot de natuurlijke attracties behoren hier talrijke mooie watervallen en grotten. De tocht door het stomende kreupelhout naar de prachtige zeven niveaus tellende Erewan watervallen is de moeite waard. Je beloning is een duik in het koele, heldere water onder de watervallen, waar nieuwsgierige vissen aan je tenen knabbelen.

Ten noorden van Chiang Mai, in de jungle, ligt de hoogste berg van Thailand, Doi Inthanon. Het nationale park, dat ook die naam draagt, biedt enkele van de spannendste trekkingmogelijkheden van de regio. Doi Inthanon is het best bereikbaar per motor, vanwege de ruwe en smalle wegen, en is een bergachtig gebied met diepe valleien die een rijke verscheidenheid aan bijzondere flora en fauna bevatten. Wees gewaarschuwd dat de temperatuur op de bergtop kan dalen tot 8 C en dat de top vaak in mist gehuld is. Hier vind je de gewaardeerde rode en witte soorten rododendron en meer dan 350 vogelsoorten, meer dan op enige andere plaats in Thailand.

Sukhothai, Thailands eerste administratieve en culturele hoofdstad, opgericht in 1257, is tegenwoordig een groep goed bewaarde ruïnes. Tijdens haar 120-jarige gouden periode stond de oude stad bekend om haar prachtige tempels, beelden en tuinen, en is nu een belangrijk historisch middelpunt. De site is de korte rit vanuit de huidige stad Sukhothai, ongeveer 400 km ten noorden van Bangkok, meer dan waard.